Älskade jag

De på posten börjar nog snart bli lite nyfikna och en aning avundsjuka på mig för det dimper ner paket i min postbox varje vecka. Kuvert som buktar ut lite och innehåller helt säkert någonting som gör mottagern glad, särskilt som mottagaren adresseras som:


Älskade:
Mitt namn
Min adress


Små saker som kan göra en så glad. Som överskriften på ett kuvert. Att jag faktiskt väntat mig att få dessa kuvert och vet vad de innehåller dämpar inte på något sätt min lycka över att få dem. Det är inte innehållet, själva sakerna som gör mig lycklig, utan alla bevisen på att jag har en man som kanske befinner sig lite långt bort, men som faktiskt älskar mig. (Och det som får kuverten att bukta ut lite är inte särskilt spännande, men det behöver ju inte de på posten veta...)

Åh så jag saknar och längtar efter Dig! Snart är vi tillsammans igen!


Privat på Candoris

Det har nu minst tre gånger kommit upp önskemål om privata meddelanden till mig direkt från Candoris, så nu har jag åtgärdat det.

Det går förstås att skriva anonymt men ibland är det också bra om jag vet vem kommenteraren är, och då är det privata meddelanden som fungerar bäst. Så nu har jag ändrat inställningarna för mina kommentarer så att jag godkänner dem innan de publiceras. Vill ni då skriva privat till mig talar ni bara om det i er kommentar, så låter jag bli att publcera kommentaren.

Inte för att det här är något ovanligt att folk som bloggar på blogg.se gör. Jag ville bara uppmärksamma ändringen.

För övrigt blir det inte mycket bloggande just nu då jag har en del annat att sköta, återinstallation och bevaring av gamla filer t.ex. För som det är nu är det inte alls roligt att sitta med den här datorn för den är så fruktansvärt seg och jag sitter här och sliter av mig håret i ren frustration. Så någonting måste jag helt enkelt göra åt saken. Allting löser sig med återinstallation ;-) det är min lösning på alla datorproblem hehe.

Hoppas ni har det bra, och att solen skiner hos er. Och att blåsten inte nått fram till er - här blåser vårvindarna så det lilla håret jag inte redan slitit av från hjässan i frustration över datorn yr runt som en virvelvind rakt upp i luften... Det låter förvisso roligt - men det är det inte. (haha)

Black out




Ibland tar jag slumpmässigt fram en bild på mig själv och tittar på den där flickan / kvinnan (beroende på vad jag ser i mig själv just då) och frågar "Vem är du? Vad döljer du för mig egentligen?" Men det kvittar hur länge jag tittar på henne, hur många frågor jag ställer, hon förblir tyst.

Jag har tvingats till att jobba mycket med mig själv. Jag har inte fått någon hjälp som är värd att nämna, jag har fått rehabilitera mig själv, och jag är fortfarande på "självrehab". Jag kan förstås inte sjukskriva mig själv, men jag kan åtminstone göra den viktigaste biten som sjukvården vägrar ge mig: Verktygen och vägen till tillfrisknandet.

Jag har arbetat aktivt med mig själv i många år nu, och jag har kommit långt. Ja, jag har kommit mycket långt. Jag har vunnit livet åter. Men fortfarande känns det som att jag döljer någonting för mig själv. Och nu har jag kommit såpass långt att jag det känns som att jag behöver komma åt den där hemligheten, om den nu ens finns där. Det kanske inte ens finns någonting där.

Men någonting måste ha hänt. Jag var redan depressivt lagd tidigare, men plötsligt hände så mycket på en gång. Jag tappade greppet om livet helt. Jag låtsades, och jag låtsades stundvis riktigt bra, även om jag aldrig dolde att jag mådde dåligt. Jag gjorde försök efter försök att klara av gymnasiet men till slut gav jag upp. Att jag inte klarade av att gå kvar i skolan är egentligen bara en liten struntsak, känslomässigt, men likväl är det vad som väger tyngst utåt sett, uppenbarligen. Det är mätbart, synligt, någonting som folk kan se, undra över, klaga på. Men jag tappade så mycket mer än skolan då. Så mycket...

Och jag försöker tänka efter. Vad hände?

Jag minns flyktigt en språngmarsch i tårar. Jag ser träd eller buskar svisha förbi i ögonvrån. Jag sprang planlöst, flydde. Sedan var jag hemma hos mitt redan dåvarande ex´s bror (ja, varför mina ben styrde just hem till honom av alla människor har jag ingen aning om, men jag tror att det var just dit jag behövde komma för att få vara trygg trots att jag inte kände honom vidare väl) och där minns jag vad som hände resten av natten. Jag störtade in utan att ens knacka på först, stortjöt, blev omkramad och ompysslad men jag tror inte att jag lyckades säga många ord alls.

Jag ägnade inte den kvällen en tanke mer efteråt, men ett år senare mötte jag exets bror och hans vän som också var där den kvällen, det var första gången sedan dess som vi sågs, och de undrade vad som egentligen hade hänt den kvällen. Jag förstod inte alls frågan, jag visste inte vad de pratade om. Sedan kom jag ihåg hur jag hade suttit där och gråtit hemma hos honom tills det blev morgon. Ja, jag har ingen aning om vad som hände innan jag hamnade där.

Jag kan inte ens minnas om jag hade druckit den kvällen eller om jag var nykter (åtminstone tills jag kom till exets bror där de gav mig diverse konstigheter för att jag skulle lugna ner mig en aning), jag vet inte var jag hade varit innan och ingen har nämnt att jag skulle ha stuckit någonstans ifrån. Jag har helt enkelt ingen aning om vad som hände den dagen - och det skrämmer mig. Ett hårt tonårsliv har ju resulterat i ett antal black-outs men det här liknar inget av de andra.

Ibland undrar jag om den där kvällen kan ha någonting med allt som hände att göra. För tidsmässigt stämmer det faktiskt ganska bra in. Men vad kan ha varit så hemskt att jag vägrar minnas det? För så mycket har jag ändå varit med om i mitt liv att jag har svårt att tro att någonting alls skulle komma som en sådan chock för mig att jag glömmer av det. Jag begriper bara inte.

Därför tänker jag oftast att jag nog var full den där gången. Jag fick ofta snedfyllor och betedde mig märkligt. Jag blev ledsen och stack ofta ifrån alla andra. Kanske var det bara så, att jag blev fylle-deppig och att där egentligen inte finns någonting att minnas, och därför minns jag det inte..? Men det låter ändå lite skumt. Då hade jag väl åtminstone vetat vad jag gjorde innan jag blev sådär knäpp.

Vissa saker är inte menade att minnas. Det kan vara så. Men om det är en sak som har förstört resten av ens liv kan det hända att man ändå måste minnas det till slut för att kunna komma vidare.

Lång eller kort

Jag var nyss och handlade lite småsaker som jag behöver. Vid kassan lärde jag mig någonting när jag sträckte mig efter någonting som hängde längst upp, det var precis så att jag nådde det, men till min förargelse hade de någon slags säkerhetsspärr längst ut på stången som varorna hänger i, så jag fick ändå inte loss den.

Jag ropade på kassörskan som satt tre kassor bort, och sade att jag inte når den, och hon hjälpte mig förstås med det. Inte förrän efteråt insåg jag att det var en stor revolution för mig, någonting som den lilla osynliga flickan aldrig hade fått för sig att göra, det vill säga att ropa ut sådär efter hjälp. Jag brukar ju bli röd om kinderna bara av tanken att fråga var de har toa-pappret i affären t.ex. och nu gjorde jag en sån stor grej utan att ens tänka på saken. Kanske börjar jag trots allt bryta mig ut ur det där fängelset jag skrev om i förra inlägget...

En annan sak som jag lärde mig av det här är hur motsatser ofta ser varandras brister som tillgångar. För som tur är var ju tjejen i kassan ganska lång och kunde hjälpa mig att få ner det jag ville ha. Hon log lite och sa "Ja det är väl bra att vara lång ibland också..."


Där stod motsatserna öga mot öga, den långa och den korta, och växlade en blick i tyst samförstånd. Det är ju inte så att jag inte trivs med min längd, jag tycker om att vara lite kort, men det har förstås sina brister som ibland irriterar mig. Hennes sätt att uttala det hon sade uttryckte tydligt att hon tänkt att hon skulle vilja vara lite kortare ibland.

Alla har vi brister, men det finns kanske någon som ser din brist som en tillgång som han eller hon önskar att han/hon hade. Det är vad jag har lärt mig att se ibland, och det har ändrat min syn på mina så kallade "brister". Det är också det som gjort att jag idag är fullt nöjd med att vara precis så lång som jag är. Eller kort.

Fängslad innanför huden

Ibland lägger jag märke till hur jag är som fången i min kropp. Vem är det som styr den? Vem är det som kontrollerar så att inga plötsliga rörelser ska göras? Jag kan inte ens le oplanerat, jag måste leda varje muskel och nerv rätt för att bilda det där leendet kring munnen... men det ser inte äkta ut, det är snarare ett hån mot alla som verkligen ler, spontant och okontrollerat.

Jag vågar inte göra tummen upp när någon gör något bra. Jag kan inte krama någon rent spontant bara för att jag tycker om personen. Jag kan inte vicka på rumpan i någon löjlig dans, nej, inte ens i min ensamhet. Vem är det som kontrollerar min kropp?

För där inne, innanför huden, finns jag, en fri ung kvinna som faktiskt inte bryr sig särskilt mycket alls om hur folk uppfattar mig. Det har jag aldrig gjort. Jag kan göra vad jag vill. Men min kropp har låst sig, den vet inte alls att vara fri eller spontan. Platt och grå ter den sig jämfört med hur jag känner mig inuti. Fängslad i strävan efter att vara transparent, ingen ska lägga märke till den. Och jag undrar varför. Varför jag inte kan släppa kontrollen och bara vara fri så som jag känner mig i anden.



Skrik
Vad krävs för att du ska träda fram?
Bakom galler i mitt bröst förökar du dig
tills du tagit hela min kropp i din makt,
tränger undan mig,
gör mig så maktlös,
så liten.


Skrik
Vad kräver du?
Du får mina fingrar att riva,
gräva sönder min egen kropp
för att du ska finna vägen ut.
Jag flyr för du kväver mig,
flyr bortom vansinnets gräns.


Johanna Hyttinen, 2004

Allting löser sig

De senaste dagarna har känts som riktiga otursdagar, och idag kulminerade det sig till katastrof. Allt gick fel, saker går sönder och jag får en hel del otrevliga besked en efter annan. Allt kändes hopplöst, hela mitt liv kändes som en enda stor sörja av motarbetning, som om det verkligen är någon där ute som styr allting mot mig för att jag ska falla pladask ner mot den platta berggrunden som slipats ner av istidsisarna.





Som jag tidigare skrev känns det som att jag inte ens har råd att köpa ett par potatisar att mätta magen med. Visst har jag lite pengar kvar, men det känns förbjudet att slösa dem på mat och annat sådant som man kanske behöver när jag inte ens har råd att betala alla mina räkningar.

Samtal med C.G.
Vi pratade om vad jag kunde göra åt min situation och jag sade:
"mm om någon bara gjorde allt det där åt mig. jag orkar inte ta tag i någonting alls längre, så uppgiven är jag."
C.G: "Det är därför du skall ta en paus.."

Jag tog en paus.
Jag sov bort en del av ledsenheten.
Sedan gick jag på promenad och började känna mig en aning piggare.
Kanske berodde på att jag hade köpt cigg för pengarna som kunde ha lagts på något vettigare. Och mjölk - men jag tror inte det är mjölken i kylskåpet som fick mig att känna mig litet mer positivt inställd, det var förstås ciggen som min kropp skrikit efter hela dagen.

Efter en stund ringde räddaren i nöden.
Min älskade mamma. Hon frågade gång på gång vad jag behöver. Jag hatar att leva på andras pengar, jag vill inte ta emot folks pengar, inte heller saker som de köper för sina pengar. Jag känner mig som en parasit som biter hål i folks plånböcker. För jag kan aldrig betala tillbaka allt jag får. Jag sa att jag behövde smör. Det var allt. "Men då behöver du väl bröd också?" Ja, okej, bröd förstås. "Inget mer?" Nej, inget mer. "Säkert att du inte ska ha mer?" Ja, jag var säker.

Hon frågade om tusen saker, onödiga saker som t.ex. bär. Vad ska jag med bär till? Visst är det gott med bär och jag köper det ibland när jag har råd med det, men jag vill väl inte att hon ska slösa sina pengar på bär till mig. Jag förklarade för henne att jag tycker det känns obehagligt att be om saker som känns onödiga, som jag inte absolut behöver för att överleva. Hon accepterade det till slut.

Och så kom hon hit. Med en kasse full av varor. Man kan iallafall inte påstå att jag inte är tacksam av mig, jag brast ut i gråt när jag stod i köket och lastade ut varorna. Åh, lök! Morötter! Nej men titta! Det är ju ett halvt vitkålshuvud! Varenda sak jag plockade ur kassen fick mig att fälla nya tårar av tacksamhet. Synd att hon inte var här och såg det, för det är en underbar känsla att ge, och se att det man ger är uppskattat.

Inte nog med att jag kan äta mig mätt ett tag nu igen utan att behöva vara rädd för att det ska ta slut och jag ska hungra ihjäl bara för att jag ätit mig mätt tidigare. När en sak löser sig börjar det rulla på av sig självt. 

När dåliga nyheter kommer verkar det som att allting kommer på en och samma gång, det rullar på allt djupare och djupare ner i träsket. På samma sätt lyfter problemen upp i cirklar om man bara får en liten sak att vändas åt rätt håll.

På bara ett par minuter har jag nu beslutat mig för att packa ner mitt hem.
Visst har jag pratat om det ett bra tag nu och planerat, men jag har inte vetat hur det ska bli riktigt. Nu är vägen glasklar. Så på bara ett par minuter vet jag plötsligt vem som kanske köper min lägenhet, vart jag ska ta vägen sedan och hur jag ska komma vidare med allt.

Vem vet, kanske bara om några veckor har jag lämnat den här staden. Det är litet skrämmande men samtidigt frigörande. Jag kan ge Trollhättans kommun fingret, de har behandlat mig så illa att det ska bli mig ett nöje att lämna dem. Jag tänker även passa på att vifta med knutna nävar i ilskna gester mot sjukvården som bara bidragit till mitt lidande istället för att ens försöka hjälpa mig.

Självklart är det inte så att jag tar för givet att allting löser sig på annat håll, men det blir en nystart med nya möjligheter och förhoppningar.

C.G. sade senare:
"[...]
Då sade du
mm om någon bara gjorde allt det där åt mig. jag orkar inte ta tag i någonting alls längre, så uppgiven är jag
Jag sade
Det är därför du skall ta en paus..
och det gjorde du... ;)
så skötte världen resten"


Det är så lätt att känna att det är som om någon utifrån motarbetar en när saker blir svåra. Men man ska inte glömma bort de där som också tycks arbeta för en...

Plötsligt syns det

Jag fattar inte vad det är som händer med min blogg. Inatt, t.ex. försökte jag posta ett inlägg hela fem gånger tills jag slutligen gav upp. Det händer ibland här på blogg.se men inte så ofta att jag ändå skulle vara missnöjd med att ha blogg.se som mitt bloggverktyg.

Men den här gången var det inte bara det att inlägget vägrade publiceras, utan nu finns den ju plötsligt där. När jag fick ut förra inlägget fanns den inte där ännu, inlägget "Jag börjar bli ung". Och nu, ett halvt dygn senare, har den plötsligt dykt upp. Jag blir inte klok på detta.

På kroken

Jag vaknar på gott humör. I den drömlösa sömnen mår jag som bäst. Men efter att ha öppnat ögonen och sakta återkommit till verkligheten slår livet mig med hårda knytnävar. Ska det aldrig få bli bra?

Jag är så fruktansvärt trött på den här ekonomiska krisen jag befinner mig i. Är det verkligen mitt fel att jag inte har råd att leva? Jag har aldrig varit slösaktig, snarare har jag lärt mig under alla dessa år med ekonomiska bakslag att leva långt under existensminimum.

Jag är inte lat. Har jag inte kämpat mot sjukdomar som ingen kan sätta stämpel på, som ingen kan hjälpa mig att förstå? Som alla verkar förstå förhindrar mig från både yrke och studier men som ingen ändå kan stämpla som sjukdom och jag blir därmed ändå klassad som arbetsduglig.

Har jag inte envisats med att gå kvar i skolan på gymnasienivå i hela sju år i sträck för att klara av det - inte därför att jag någonsin har haft problem med själva ämnena. Lärarna hade velat ge mig mvg i nästan alla ämnen redan de första åren, så kunskapen var bättre än bara god i de flesta ämnen. Nej, det räcker inte att man kan saker och ting, man måste också vara på plats varje dag 8-16 ... tider som mitt tillstånd helt enkelt verkar omöjliggöra.

Och har jag inte efter skolan faktiskt arbetat den största delen? Så fort jag var färdig med skolan fixade jag jobb, ett skitjobb som förstörde min rygg men likväl stannade jag där, tog ett avbrott när det blev riktigt jobbigt trots att jag inte fick bli sjukskriven, fortsatte sedan och skötte mig riktigt bra tills jag fick en fast anställning på ett annat ställe. Där började helvetet igen,  tiderna som jag helt enkelt inte klarar av att följa. Men jag fick fortfarande inte bli sjukskriven och gjorde verkligen så gott jag kunde.

Så slogs företaget igen och jag står nu här utan jobb, sjuk och utan inkomst. Återigen straffas jag för min sjukdom, att få 64 kronor (som dessutom ska betalas skatt på) om dagen är bara ett hån och ingen inkomst. Det räcker för fan inte ens till hyran. Nu sitter de flesta i de här dagarna och betalar bort sina räkningar, suckar tungt över hur mycket de måste göra sig av med - de har bara 5000 kvar att leva på resten av månaden. Herregud. 5000! Det är fem gånger så mycket som jag får in - och det är före räkningarna räknat.

Jag vet inte längre vad jag kan ta mig till. Ingenting blir bättre av alla runtomkring som tjatar och gnäller på mig om att jag måste göra någonting själv åt situationen. Jag har för det första ingen ork att försöka längre. Inte får jag mer ork av gnället heller. För det andra så finns det ingenting jag kan göra. Den här kommunen har bestämt sig för att jag ska mördas genom svält.

Jag kommer in efter en promenad då jag inte har varit och handlat mjölk, smör, cigg eller potatis - inte för att jag inte behöver det utan för att jag helt enkelt inte har råd ens med två små potatisar. Jag hänger av mig jackan på kroken i hallen och får god lust att göra den sällskap på kroken bredvid.

Jag börjar bli ung

Min blogg krånglar en del för tillfället. Jag får inte ut vissa inlägg, så jag tar det väl som ett tecken på att jag inte ska publicera dem då hehe.

Mitt hår börjar bli långt och jag blir så glad så glad. Jag satte ut som mål att få så långt hår att jag kan stå toppless och dölja brösten med håret. Jag har väl inte planerat att gå omkring på det viset förstås, haha, utan det är bara ett mått på hur långt hår jag velat ha. Nu är det inte långt kvar till det är verklighet, men jag börjar önska mig ännu litet längre hår, var ska detta sluta?

Det är inte bara håret som växer. Det händer konstiga saker med min kropp. Ikväll insåg jag att värken jag har i benen faktiskt liknar växtvärk. Jag har inte vuxit sedan jag var 11-12 år (då ansågs jag vara ganska lång så någon dvärg är jag inte, bara lite sådär sötkort ..?) så det vore ju sjukt om jag plötsligt börjar växa igen.

Men å andra sidan förvånar inte min kropp mig alls längre med sina konstiga ryck. Allting händer på något vis bakvänt.

Som nioåring fick jag min mens och ett tag var den regelbunden och jobbig. När klasskamraterna fick mens tog min slut. Sedan dess har den hoppat och varit mycket oregelbunden, även i det fallet brukar det ju snarare vara tvärtom, att den är oregelbunden i början men kommer in i regelbundenheten så småningom.

Det var inte så jättelänge sedan som jag kände att min kropp var mycket gammal. Jag pratade om att jag hade en gamlings kropp. Sedan kände jag att jag faktiskt började bli kvinna, jag började få litet kvinnligare former bl.a. Och nu var det inte alls länge sedan jag sade att jag nog är i puberteten, för det var precis så det kändes. Och nu har jag växtvärk.

Det skulle faktiskt inte ens förvåna mig om jag började tappa tänderna som ersätts av nya nu när visdomständerna börjat dyka upp. Eller kanske måste de växa ut ordentligt först?

Svar på Arbetsprinciper i industrin

När jag igår pratade med min mor kom vi in på arbetssituationen här i Trollhättan. Saab står still och alla småföretag blir lidande av det. Min pappa hade ett företag som var äldre än jag själv var, men det gick i konkurs i vintras på grund av saab. Hans företag jobbade ju inte enbart för saab, men till stora delar ändå, och de andra företag som gjorde beställningar hos honom var väl även de påverkade av saab, så saabs fall blev även pappas företags fall.

För ett tag sedan skrev Theresia om sin mans arbetssituation och irriterades över att de måste vara på arbetet trots att de inte har något att göra. Slösa bort hela arbetsdagar på att inte göra någonting alls och menade att företaget ju gick med förlust, även arbetarna som ju istället för att kunna göra någon nytta hemma sitter sysslolösa i fabriken och ökar företagets kostnader i form av elförbrukning, kaffe m.m.

Detta pratade även min mamma om. Hon jobbar för ett företag som är i direkt anslutning till saab, så de har inga andra arbetsgivare än dem. De har haft otroliga nedskärningar i personalen men ändå fortsätter det att falla. De har nog aldrig haft så få anställda som de har nu. Och de få som är kvar har förstås ingenting alls att göra. Nej, mamma berättade att folk har börjat ta med sig film till jobbet och sitter i fikarummet och ser på film på arbetstid! Hon orkar själv dock inte riktigt se på så mycket film så hon försöker läsa böcker och hitta på någon form av sysselsättning på egen hand.

Men likt förbaskat måste de hålla sig innanför fabriksväggarna. De får inte ens gå ut i friska luften utan att stämpla ut och då förlora den redan grovt avskalade lönen. Hon förklarade att det förstås handlar om att företaget på sikt ska vinna på att folk tar ledigt från jobbet, för ingen orkar ju sitta där till ingen nytta hur länge som helst. Så alla ledigheter och semestrar tas ut nu och företaget slipper alltså den utgiften senare.

Och så kommer det att vara tills varenda anställd har tagit ut sin ledighet. Inte förrän då, när det inte längre finns några mer pengar att suga ut ur de anställda, kommer de att få gå hem om det fortfarande inte finns något att göra under arbetstid.

Pengar är det enda som betyder något i det här samhället och människor betyder absolut inte något mer, och antagligen mycket mindre, än de pengar de tjänar åt företagen.

Här kan du läsa om Theresias tankar kring ämnet.

Jag dödade min älskling

Inatt var jag mycket ledsen, och det har hängt med över till den här dagen. Jag skrev ett smärtsamt inlägg inatt för att få ur mig det som orsakar mig dessa tårar, men när jag väl var färdig insåg jag att det var ett inlägg som inte skulle publiceras här.
För ett tag sedan, i något inlägg som jag inte ens minns vad det handlade om, undrade jag hur mycket av sitt mörker man kan dela av till andra, och vad man bör hålla för sig själv. Det är givetvis ett individuellt beslut och man vet bara själv vad man kan dela med sig av.

Men nu kan jag alltså svara på min egen fråga. Jag vet vad som avgör vad jag delar av mig och inte. Alltid kommer det något gott ur det som gör ont. Inlägget igår innehöll en tung börda, skadan av att publicera det vägde tyngre än helandet, och det var vad som avgjorde att jag tog bort det. Och det är alltså det som avgör vad jag kan dela med mig av.

Om det kan komma något gott ur min skugga delar jag gärna med mig av den oavsett hur smärtsamt det ibland kan vara. Men när det går över till att göra mer skada än nytta är det givet att jag inte kan dela med mig.

Det var ändå väldigt svårt att ta bort just det inlägget - för jag är en skribent och vissa texter oavsett innehåll kan bli mig mycket kära. Det var en mycket väl arbetad text även om jag skrev rakt ur hjärtat, kanske en av mina bästa. Så självklart var det svårt att radera det. Mycket svårt. Kanske kan man likna det vid en kock som lyckats med en unik och fantastisk maträtt men inser att han aldrigt någonsin kan låta någon smaka av den.

Det var med andra ord en "kill your darlings" - även om det uttrycket oftast handlar om att tjäna helhetsintrycket, ta bort onödiga saker hur mycket man än tycker om dem och hur mycket tid man än lagt på dem, t.ex. ett fint kapitel i en bok som på inget sätt bidrar till resten av handlingen i boken. Den måste bort - oftast. Den här gången handlade det inte så mycket om helhetsintrycket för den här bloggen, den är en salig blandning av allt möjligt redan som det är, den här gången handlade det om ansvarstagande.

Jag tänker nämligen en hel del på hur det jag skriver kan komma att påverka människor. Ibland hoppas jag att det påverkar positivt, ibland vill jag väcka en tanke eller en fundering. Ibland vill jag bara berätta. Men om jag ser att påverkan kan bli för negativ väljer jag alltså att låta bli att dela ut det. Jag dödade min älskling.



* "Censur" heter inlägget där jag frågade mig själv var man sätter gränsen för vad man vill dela med sig av. 

Lev utan ånger!

Jag undrar hur man ska kunna leva efter uppmaningen att leva utan ånger om man en gång gjort någonting som man faktiskt ångrar?

Hur blir man kvitt ångern - är det möjligt eller är livet dömt till ett misslyckande för att man inte kan leva det utan ånger?

Visst kan man acceptera och gå vidare, men kan man verkligen sluta ångra?


Ett gott skratt för livet

Efter en lång natt med dator-installationer och sånt är jag nu äntligen ute på nätet ordentligt. Den här datorn är så gammal och har använts av en ansvarslös tonåring (hmmpfh, vem skulle det kunna vara...?) så den var tydligen full av virus men det har jag i och för sig kunnat räkna ut redan innan jag ens hade något antivirusprogram som kunde bekräfta det. Men nu är de eliminerade, och datorn kanske börjar tillfriskna på riktigt snart.

Jag såg hur snön formligen blåste ner i form av små moln ner från himlen under natten, och tänkte litet sorgset att den här dagen nog inte har så mycket utomhusvistelse att erbjuda. Men solen skiner på som vanligt, snön smälter och vindarna får rufsa mig i håret bäst de vill, det blev ändå en långpromenad, lekstund i hundrastgården och lite matvarushopping på hemvägen.

När jag satte mig här vid datorn lärde jag Theresia att webcamma och jag skrattade som aldrig förr, åtminstone aldrig när jag varit ensam, även om jag minns ett annat skratt i min ensamhet som kommer på en god andraplats. Jag skrattade så högt att jag blev hes och fick litet ont i halsen, tårarna sprutade åt alla håll och sminket är nu ett randigt minne av omsorgsfullt arbete. Men åh så roligt jag hade, det känns i magen som redan var drabbad av träningsvärk.

Ordspråket om att ett gott skratt förlänger livet innehåller många visdomar. Inte bara den fysiska delen av att man andas in mer, arbetar med lungorna och magmusklerna, det gör mycket gott för själen också. Så tack underbara du för det här skrattet!


Candoris is back

Nu är jag äntligen tillbaka! Jag bara försvann utan ett ord och de vänner jag inte har kontakt med utanför den här virtuella världen har nog inte riktigt förstått vad som har hänt. Det blev nämligen så att jag tappade laptopen i golvet och blev därmed utan dator, men man har ju som jag tidigare nämnt inte varit helt dum i valet av kille hehe. För nu har han äntligen ordnat så att jag kan använda min stationära dator från stenåldern som en normal dator igen! Så nu kommer jag äntligen ut på nätet, bland annat.

Jag har förstås mycket att ta ikapp mig med, över 50 olästa mail, många av dem rent skräp men jag hann se att där fanns en hel del intressant också, för att inte tala om alla bloggar och allt annat jag sysslar med på internet så jag skriver lite mer här när det finns tid till det.

Så nu vet ni, jag lever, jag är frisk och våren lockar med mycket frisk luft så att musklerna blir trimmade på långa skogspromenader m.m.

Ha det så fint nu och njut av våren allihopa!

Flyttplanering

Igår kväll tog jag ett steg mot flyttning. Jag gjorde det jag funderat på ända sedan jag hörde att Sofia skulle överge storstan och flytta hit. Kanske, och allt är ju fortfarande just bara ett stort kanske, har jag min framtida hyresgäst i henne. Jag var väl den sista som jag hade trott skulle bli en hyresvärd hahaha!

Och i morse, efter att ha lekt med kartan på eniro hela natten, skrev jag in mig hos en bostadsförmedling och jag kunde ju inte låta bli att göra flera intresseanmälningar på lockande lägenheter. Som det är nu så står jag ju längst ner i kön så chansen är ju minimal att jag skulle få någon av dem, men nu är jag åtminstone med i kösystemet om jag en dag verkligen gör sak av de här planerna att flytta.

Då blir nästa steg att planera vad jag vill ha för stil i hemmet. För jag har lärt mig en hel del av att ha bott här i fem år utan någon planering i förväg. Jag har bara tagit vad jag fått istället för att ha någon som helst vision av hur man egentligen vill ha det. Jag vill trivas i mitt nästa hem, för här har jag aldrig riktigt trivts just för att jag aldrig gjort det till mitt hem. Så nu ska jag börja drömma och lära mig inredningsplanering och trivsamhetens regler.

Vad man lär sig av distansförhållanden!

Man lär sig mycket av att vara i ett långidstansförhållande. Åtminstone lilla världsovana jag som visserligen rest runt i Sverige både längst ner till söder och högt upp i norr. För resandet har inte gett mig någon bild av Sveriges proportioner ändå egentligen.

Det enda jag som liten under familjeresorna reflekterade över var tiden. Sverige verkade vara oändligt för det tog så lång tid att åka vart man nu skulle. Mer koll än så hade jag inte. Jag visste inte var i Sverige jag befann mig knappt ens vid resans mål. Kanske beror det på att resans mål sällan varit just Sverige utan vi har åkt vidare till Danmark, Tyskland, Norge, Finland.

I natt har jag lärt mig att jag känner till långt fler städer än jag visste om. Jag har nämligen studerat kartan ingående inatt, många gånger om. De flesta städer känner man ju faktiskt till. Sverige är inte oändligt. Det kryllar inte av tusentals städer vars namn är totalt okända.

Skulle jag ställa mig på 45:an och börja gå norrut längs den skulle det ta mig ca 145 timmar att komma fram till min älskade. Förutsatt att jag orkar gå hela vägen utan uppehåll och inte går fel någonstans, och så förstås att jag börjar gå åt rätt håll från start, hehe...

Eller också kunde jag cykla upp dit på två dygn. Det är väl inte så mycket egentligen. Varför slänga bort halva hyran på att åka när man kan cykla dit, det tar ju bara fyra gånger så lång tid. Det kan ju vara värt det. ? Förutom att man inte får varken gå eller cykla längs 45:an. Varför ska de ha så knäppa regler för?

Ja, på tal om knäppt. Som ni märker börjar jag nog bli lite knäpp av både trötthet och saknad. Och ändå var det ju inte så länge sedan jag kom hem från honom. Det finns de som får klara sig utan varandra i ett halvår eller mer, och jag har tappat förnuftet redan efter någon vecka...

Betyder det att vår kärlek är större än andras? Självklart är den det! Stor och stark är min kärlek för dig kära C.G.

Slänger in en hittills opublicerad bild från senast vi sågs.
Bara för att jag tycker om oss.
Bänkade framför x-files tror jag.


Vårens längtan

Den här dagens ljus och atmosfär, ljuden av barn som är ute och leker, grus som låter under skosulorna, dofterna av förmultning.. ja allt idag har påmint mig om min barndom.

De där första vårdagarna då jag som barn satt ute i vår trädgård och pillade på gruset mellan naglarna och luktade på jorden under gräset och mossan, kanske gick där en skalbagge som jag intresserat följde tills den gömde sig i något vrå, samtidigt som jag blickade mot den lilla bilvägen och önskade att jag fick lov att ta fram min cykel så att jag kunde få cykla runt några varv. Eller önskade att jag hade en kompis att hoppa hopprep eller twist med. Att jag hade någon vän som jag faktiskt kunde tycka om att leka med, någon som ville cykla runt kvarteret med mig.

Jag var mycket ensam när jag var liten. Jag hade min storasyster, men hon var så mycket äldre att hon hade helt andra intressen än jag, och vännerna bodde på andra sidan stan. Jag kunde ju inte svenska så de andra barnen i området vågade jag inte ens försöka leka med för jag kände mig så dum som inte förstod vad de sa.

Men jag hade tre kompisar. Två killar som egentligen var allt annat än kompisar. De misshandlade mig, drog mig i håret och tog stryptag om mig tills jag blev alldeles röd. Det tyckte de var roligt. Jag ville självklart inte leka med dem men mamma tvingade ut mig när de knackade på och frågade om jag fick komma ut och leka.

Och så hade jag en tjejkompis också. Vi gick i samma klass och jag visste från start att vi bodde ganska nära varandra men jag sa ingenting till henne för jag ville inte leka med henne. Men en dag råkade hon se var jag bodde och då fick jag ju nöja mig med att leka med henne - hon var åtminstone bättre än de våldsamma killarna.

Nåja, den här dagen har hur som helst påmint mig om mina barndoms vårar, som jag älskade därför att jag fann sådan frid i att studera gräset, peta på skalbaggar med barr och hitta små lökar som skulle bli till blommor. Att äntligen få vara utomhus igen utan att frysa, utan de obekväma vinterkläderna.





Nu sätter jag mig inte längre ute på gräset trots att hela min kropp skriker om att få vara ute hela dagen och göra ingenting. Tänk att man gör så mot sig själv, bara för att det inte är brukligt för en vuxen ung kvinna att krypa runt på alla fyra i en förföljning av skalbaggar. Att man inte unnar sig saker som man längtar efter, så enkla saker som kunde göra en lycklig. Det är ju knäppt. Och ändå tänker jag inte göra det, trots att jag inser det knäppa i att låta bli.




Jag var hos min syster idag och jag antar att vi firade hennes födelsedag. Jag hade ingen present till henne och det var gårdagens fika som bjöds på, vilket gjorde stämningen sådan att jag bara "antar" att vi firade hennes dag, för det kändes inte riktigt som att vi firade. Kanske för att jag är så melankolisk idag och inte riktigt närvarande?

Jag sa inte ens grattis, men det är för att hon faktiskt fyller år först imorgon så jag tänker gratta henne då istället, och det är inte en undanflykt för att jag skulle ha glömt av det på något vis, jag bestämde helt enkelt redan igår att jag ska gratta henne på den rätta dagen. Gör det du med, det förtjänar hon! (sussustankar.blogg.se)

Jag hade ju tänkt ta med kameran, men jag hade antagligen inte publicerat de bilderna här ändå även om jag kanske hade velat. För det tar emot att publicera bilder på andra, såvida de inte har godkänt det själva först. Så därför blir det ännu en bild på mig.

Jag får ofta höra att jag alltid ser så allvarlig/ledsen ut. Men jag har faktiskt bilder från idag med äkta leenden och vårvärme - men just nu känner jag mig inte riktigt sådan så det får bli en annan gång, de där smil-bilderna.




Jag är ett frö

Inspirerad av våren, mina groende frön och naturen som börjar väckas till liv förvandlade jag mig själv till ett frö i natt. För när jag lägger mig tidigt (om det är tidigt att lägga sig strax före klockan två kan väl diskuteras) sover jag inte särskilt länge. Tjugo över tre vaknade jag och det var helt enkelt omöjligt att somna om.

Jag drog nytta av den här tiden till att låta kroppen vila i medveten meditation, så jag låg kvar i sängen och förvandlade mig själv till ett frö. Där låg jag instoppad under kuddar och täcke som om de var varm mylla över mig och bara vilade. För vila var vad det här fröet behövde innan det kunde börja gro - tydligen.

Efter en lång stund fylldes fröet av livskraft. Sakta började skalet spricka och jag växte åt alla håll. Vid varje inandning sög jag näring och livskraft, och laddade mig själv inför utandningen. Späda små rötter sträckte sig neråt i jorden vid varje utandning samtidigt som ett litet skott som rullade uppåt och började gro. Så låg jag tills jorden jag hade över mig började kännas alldeles för varm och jag slängde av mig täcket och kuddarna och andades den friska luften. Skottet hade därmed kommit upp ur jorden.


Så låg jag ännu en god stond tills jag kände att det faktiskt var dags för den här blomman att resa på sig även i den fysiska världen. För blommor behöver vatten och jag har nog druckit lite för dåligt nu igen och drabbades av en törst som helt enkelt tvingade upp mig.

Till min förvåning är klockan nu tjugo i sex, visserligen kan det ta mycket längre tid för ett frö att börja gro, men jag trodde ändå inte att det hade gått riktigt så lång tid.

Den här övningen, att föreställa sig själv som ett frö, hittade jag visserligen på just inatt så jag kan ju inte lova att man kan göra den på tio minuter, men det jag kan inte se varför det inte skulle gå. Den behöver alltså inte ta två och en halv timme. För mig tog den tid därför att jag behövde vila inatt.


Kanske, om intresse finns, skulle jag dela med mig av fler meditationsövningar, enkla för vem som helst att utöva?

The Sims 3

Snart är den här!

Som den sims-freak jag periodvis varit ända sedan första versionen följde med som bonusspel när vi fick familjens andra dator, har jag ändå sällan varit inne på The sims hemsida.

Jag minns hur fantastiskt roligt det var att skapa de där enkla simmarna och bygga hus åt dem i första versionen. Självklart skapade man sig själv och andra personer i ens nätverk. Sedan hittade man expansionspaketen och det hela blev ännu roligare!

Och så kom plötsligt Sims 2 som ju fick en att tappa hakan med sin detaljrikedom. Där kunde man verkligen skapa unika personer, bestämma exakt utseende med ögonfärg, hudfärg, och ett komplext system för ansiktsform i massor av olika versioner.

Nu kommer så Sims 3 och den ska tydligen varalika revolutionerande som 2:an. Jag undrar om de verkligen kan modelleras mer detaljerat än i tvåan. Jag hoppas att de inte har skurit in på detaljer från tvåan, som t.ex. att kvinnan blir gravid och föder barnet istället för att som i ettan bara "plupp" ha ett barn från ingenstans.

I det nya spelet är man inte längre bunden till en tomt. Visserligen kan man både i ettan och tvåan åka iväg till olika platser, men man är även där bunden till olika tomtar. I trean kan man promenera över vägen och plinga på hos grannen om man vill. Det skapar ju ganska stora möjligheter som bara en sims-fanatiker förstår sig på, så det orkar jag inte gå in på. Ni som spelar förstår säkert vilka fördelar det har!

Så nu väntar jag spänt, och tänker minsann spara pengar och köpa spelet. (Hittills har vi ju haft gratis-spelet som följde med datorn, och så har syrran köpt The Sims 2 hon så generöst låtit mig låna.)

Den nya versionen släpps den 4:e juni enligt hemsidan. Tjohoo!

Vårens livskraft

De små fröna har börjat gro. När det väl börjat dyka upp en eller två små skott tar det inte lång tid innan det börjar dyka upp fler och fler och ännu fler på kort tid.

Detta är en härlig tid då livet kämpar sig fram överallt med en enorm kraft. Jag brukar påverkas av det otroligt mycket. Förr i tiden led jag av vår- och sommardepressioner - jag var väl deprimerad mest hela tiden året runt men våren och sommaren var alltid värst.

Nu har det som tur är vänt, efter att jag har sparkat ut depressionen ur mitt liv. Och numera beter jag mig nästan som en nyfrälst om vårarna. För även om det är grått och trist ute, snön faller och smälter om vartannat så kan jag inte annat än hänföras av livskraften som spirar runt oss överallt!



Den här lilla bäbisen kallar sig för röd malva. Detta är det största skottet som finns i mitt hem ännu (bortsett från aloe veran som ju kickar upp en massa ynglingar som ogräs). Den ser inte så stor ut, och särskilt stor är den kanske inte heller, men krukan är mycket stor och proportionerna blir således litet missvisande.

Förra året blev malvan inte större än såhär. Vi får väl se om den tar sig bättre i år.

Vill du läsa mer om mina örter och annat kan du besöka min hemsida och klicka dig vidare till Plantskolan. Men än så länge är det inte så mycket innehåll där, de är ju som sagt fortfarande spädbarn ;-)

Svettig morgon

God morgon!

Jag hälsade dagen välkommen genom att gå ut på promenad samtidigt som morgonen började gry. Luften är fuktig och de grå molnen verkar ha glömt hur man flyttar på sig men jag var vid gott humör och kände hur livskraften tränger sig upp överallt i naturen.

När jag hade kommit halvvägs på promenaden och var således så långt bort från hemmet som jag under den här promenaden skulle hamna började problemen hopa sig en efter annan. Plötsligt drabbades jag av ett intensivt illamående och fick svindel. Och när jag gick där, i en nerförsbacke av generöst grustäckt asfalt i min ouppmärksammaste stund och tänkte förtvivlat vad jag skulle ta mig till om jag plötsligt blev tvungen att kasta upp, fick hunden som dittills gått ovanligt snällt i kopplet ett ryck och störtade framåt.

Skosulorna formligen gled fram över rullande grus och jag hade inte mycket att sätta emot så istället bestämde jag mig för att flyga efter hunden med klampande steg hellre än att antingen släppa taget om kopplet eller ramla med ansiktet före mot de vassa stenarna. Jag hann se anledningen till attacken när jag i panik letade efter en lösning i omgivningen - en liten ekorre som ilade längs cykelvägen. Jag siktade in mig mot en lyktstolpe, använde ena armen som ankare och lyckligtvis fick jag slut på farten.

Vi hade tre kilometer kvar att gå hem och Dina blev bara busigare och busigare i takt med ljuset samtidigt som jag i ojämna men täta intervaller drabbades av ett illamående som jag verkligen trodde skulle sluta med att jag blev tvungen att kräkas där jag var. Men trots detta, och trots en lätt stukad höger handled, stötskadad vänsteraxel och en bedövning i vänster underarm var jag fortfarande på mycket gott humör.

Jag hoppas att det håller i sig! Jag behöver verkligen det här glada humöret nu.

Jag ska vila en stund och hoppas på att illamåendet ska gå över innan jag ska göra mig i ordning för dagen. Jag är litet osäker på vad dagen har att bjuda på, men säkert är det någonting som händer!

(Och nej, jag tror fortfarande inte att jag är gravid. Konstigt nog, jag med min graviditets-hypokondri!)

Kladdkaka med nötkräm

Jag glömde visst att jag skulle ge er receptet på kladdkakan jag gjorde idag. Den är verkligen ... obeskrivligt fantastisk! Jag tycks överträffa mig själv varje gång jag gör i ordning en kladdkaka!

Det här är minsann inte vilken kladdkaka som helst, det är en riktig chokladdkaka, dvs den innehåller väldigt mycket av den kära ingrediensen choklad - samt ett underbart täcke av nötkräm!




Men jag orkar inte slänga in receptet här eftersom jag redan har lagt ut den på min hemsida. Så är ni nyfikna får ni gå dit och kika efter!

Kladdis

Hurra hurra hurra, idag är jag så bra! Hurra hurra hurra!

Jag är nämligen bäst! Det är helt sant! Jag är bäst på att stöka ner, till exempel! För det har jag förtjänat en bit superduper-kladdkaka efter maten!

(återkommer med bild och recept senare)

Den vackra lyckan

Någonting som får mitt hjärta att skimra av lycka så att jag riktigt myser i mig själv är att få ge. Jag ger ofta ord, stöttning, uppmuntran, inspiration och annat som kan få en annan människa att känna sig mer hoppfull, och jag tycker lika mycket om att bara säga en enkel sak som får personen att känna sig uppskattad eller kanske dra på smilbanden lite. Oavsett om hon är i uppenbart behov av det eller inte.

Jag kan göra det alldeles gratis, utan att behöva få någonting tillbaka. Jag behöver inte något tack, jag behöver egentligen inte ens se det där leendet som jag gett, för syftet är inte att jag ska få bekräftelse, syftet är helt enkelt att den andra ska känna sig bra.

Så mycket man kan ge med så enkla medel. Ett oväntat ord kan rädda hela dagen för någon. Ibland får jag förstås bekräftelse över att jag har lyckats med vad som var mitt syfte. Som inatt, då ett e-post damp ner i inkorgen av tacksamhet. Det var ett fint brev, inte så mycket i orden som mellan raderna, och jag fylldes av det där skimret än mer. För även om jag inte söker bekräftelse av att ha lyckats så är det underbart att veta att man gjort det. Igen.


Censur

Jag skrev ett inlägg som gick in på djupet av min person. Alldeles för personligt och jobbigt så jag raderade det.

Ibland är det svårt att veta var man ska lägga sin gräns för hur mycket man ska dela med sig av sig själv för omvärlden. För de svåraste sakerna har också de finaste ljuspunkterna som skulle kunna ge andra tröst i sina liv. Och det är väl så jag alltid har tänkt, jag slutade vara så hemlig och instängd för många år sedan, just för att jag insåg att om jag delar med mig av det smärtsamma kan det komma mycket gott ur det.

Jag tror att gränsen går mellan det fysiska och det psykiska. Hemska upplevelser som kommit utifrån kan man lättare dela med sig av, tankarna kring det, känslorna, allt ända in på djupet. Men när det kommer inifrån en själv, när man själv är "det onda" ... då delar man plötsligt inte riktigt lika gärna med sig.

Nåja, jag har haft ett inneboende mörker som alltför ofta gör sig påmint även om jag snarare känner mig som ett ljusskimmer än en mörk skugga numera. Men man kan givetvis aldrig vara bara det ena eller det andra, de behövs båda för att något alls av dem ska kunna finnas. Och ju mörkare mörkret är desto ljusare ter sig ljuset. I dagsljus ger ett brinnande stearinljus inte alls samma intryck som i natten. Och just sådan är balansen i allt annat också.


Utveckla dig själv

Ge mig ett recept och jag bakar något helt annat, visa mig en frisyr och jag gör om den till en helt ny, lär mig en religion och jag tolkar den på mitt sätt, läs en saga för mig och jag återger den ur en helt annan vinkel...

Betyder detta att jag har svårt för att följa anvisningar? Nej, inte alls! Jag kan följa anvisningar till punkt och pricka men jag kan tycka att det är mycket tråkigt (okej, kanske till och med svårt ibland). I de allra flesta lägen uppskattar jag min egen kreativitet och oftast blir jag också belönad för den.

Det handlar inte om "regler är till för att brytas"  utan snarare om att utveckla både sig själv, dem man kanske påverkar med det man gör, samt själva "reglerna".

"Think outside the box" är väl ännu en variant som skulle kunna användas för att beskriva det jag gör. Men för mig handlar det inte så mycket om att vara utanför ramarna, utan hellre då utvidga det inramade, ge plats åt mer utan att det nödvändigtvis behöver hamna utanför.

Men det är samtidigt ett problem med att ha för stor arbetsyta. Det gäller att hitta den röda tråden i mångsidigheten, för annars blir det, som för mig som alltid råkar tappa greppet om tråden, svårt att vara fokuserad och kortfattad vilket ofta krävs för att ge en tydlig bild.

Vad syftar jag på egentligen med det här inlägget, kanske du undrar? Jag syftar inte på någonting speciellt alls, utan just: Allt. Recept, hår, skoluppgifter, arbetslivet, livsåskådning, politik ... Allt, helt enkelt, utan någon speciellt händelse i åtanke, annat än att kanske förhoppningsvis inspirera någon läsare som behöver det, till att utvidga ramarna, utveckla, och finna den röda tråden (det som är du bland allt det du ser i den vidgade vyn).

Kan man leva utan internet?

Igår blev det dags för mig att beblanda mig med stadsbefolkningen. Att sitta ensam hemma utan att träffa en själ är inte särskilt bra för humöret i längden. Så jag bestämde mig för att åka in till stan.

Jag skulle egentligen ha träffat mitt ex men det blev ändrade planer. Men för att på något vis rycka upp mig lite bestämde jag mig för att åka ut ändå, och fick med mig Theresia. Det var marknad på stan, som vanligt första onsdagen i månaden, men vi hade helt glömt av det. Vi smakade litet på ost men så mycket mer än så blev det inte av marknadslivet, utan vi gick iväg för att luncha tillsammans istället.

Där blev vi också sittandes en god stund och i vanlig ordning var det jag som babblade på så att stackars sesi inte fick en syl i vädret. Det är konstigt att jag som annars är ytterst få-ordig kommer igång på det viset så fort jag är ensam med henne. Så har det alltid varit genom alla tider. Det är ett under att hon fortfarande efter tio års vänskap orkar höra på mig... (eller är det kanske därför som vi så sällan träffas numera hehe...)

När jag kom hem igen och startade datorn som alltid, för att kolla på alla ställen som jag använder som surrogat för det sociala liv jag inte har, blev jag till min förfäran inte ansluten till internet. Jag provade (mestadels med vägledning av C.G. [ tack! ] ) tusen olika ändringar i datorn - utan resultat.

Jag mådde trots allt mycket bättre än jag trodde att jag skulle göra i ett sådant läge. För jag är verkligen allvarligt internet-beroende. Inte bara för kontakterna jag har över nätet utan också ekonomiskt. Jag hade inga pengar på telefonen, jag hade inga pengar på mitt privatkonto. Jag behövde komma ut på min internetbank snarast möjligt, också för att betala några kvarglömda räkningar som jag oväntat lyckades hitta.

Och fortfarande gick det inte att ansluta idag. Jag beslöt mig för att inte bry mig så mycket om internetstrulet för tillfället utan gick hem till syrran för att låna deras dator så att jag åtminstone kunde få över litet pengar. Givetvis glömde jag fylla på telefonen så det blev litet problem med att försöka ringa till min internetleverantör när jag väl kom hem och konstaterade att det fortfarande inte funkade.

Men jag lyckades ringa till slut ändå, och bemöttes mycket fint av dem. På en gång satte internet igång igen och han önskade mig en fortsatt trevlig kväll. Fin människa. Det ingår väl säkert i både utbildningen och företagets policy att vara trevliga och artiga, men det gör inte att jag uppskattar det mindre för det!

Så, för att besvara min fråga i rubriken: Visst går det att leva utan internet, men det är inte enkelt om man har byggt upp hela livet så att det är anpassat efter nätet.

Är du också beroende av internet och har ett behov av att veta allt som hänt mig idag kan du läsa mer om denna dagen här. ;-)


Trestegsknut med fläta

Se där, jag anade väl att jag skulle gå och bli hårgalen nu när jag väl har börjat!
Istället för att sova har jag suttit och blivit inspirerad av den där asiatiska tjejen som jag länkade till på youtube, vilket förstås slutade med att jag hamnade framför spegeln.

Inatt blev det en knut i tre steg. Först ordnade jag en "bulle" uppe på hjässan, sedan flätade jag en slinga och resten blev till en burrig boll, som sedan omslingras av flätan.





Det är ju jätteroligt att skapa konstverk av sitt hår!

När jag såg på binosusme´s videoklipp undrade jag hur människan kan ha så mycket hår på huvudet, men när man väl börjar dela upp det så inser man att det finns en hel del att ta av. Nu har jag förstås inte lika långt hår som hon men de flesta frisyrer kan jag nog göra ändå. Så detta kommer nog bli min nya hobby, hehe.

Jag tycker att det är jättefint med knutar och andra håruppsättningar, men på mig blir det sällan bra. För det första så har jag lockigt hår vilket försvårar det hela extremt mycket för att det inte vill lägga sig som jag säger åt det att göra. Dessutom blir det så frissigt och babyhåren går inte att kamma in utan de ska prompt ställa sig rakt upp ur huvudet istället.

För det andra så passar jag faktiskt inte i uppsatt hår. Eller är det en vanesak? Jag är van vid att gömma mig i mitt hår av komplex för min profil med en kort underkäke som bidrar till en dubbelhaka och min stora raka näsa. Voi voi åt dessa ytliga hinder man har här i livet! 

Hård arbetsnatt

Jag gick aldrig och la mig inatt. Jag fastnade framför datorn med webb-design. Huvva! Vad jag har jobbat hårt och intensivt, men jag tror faktiskt att jag blev klar.

Jag är ju sån att om jag väl har kommit igång så kan jag inte sluta förrän jag är färdig. Annars glömmer jag minst hälften av allt som blev kvar att göra om jag tar en längre paus, som för att sova t.ex. hehe.

Det är faktiskt jobbigare att redigera redan existerande hemsidor (åtminstone för mig som envisas med att enbart använda mig av "anteckningar" och kodar allt för hand hehe) för då måste man gå in och koda om alla ändringar på varje sida som finns där.

Hur som helst, jag tror att jag behöver sova nu. Men kika gärna in och säg din åsikt. Och du får vara helt ärlig.





Rosett av hår

Jag hittade en rolig länk till ett youtubeklipp som lär ut hur man gör en rosett av håret.

Det pratas ofta om att man inte kan göra något roligt med långt hår, och att det är så mycket lättare att fixa till litet kortare hår, och det kan väl hända att det är lättare att styla kort hår, men nog kan man göra så mycket mer roligt med långt hår, om man är litet kreativ.

Jag ville förstås prova det här med att göra en rosett i håret. Jag vet inte om jag tycker att det är särskilt snyggt, eller, visst kan det vara fint om man är på rätt humör och har rätt stil för det. Jag har det inte idag, därför får ni bara se närbilder på själva håret.




Rosetten blev inte som den skulle, men det var roligt att göra den. Gör jag den fler gånger lär jag mig väl att göra den rätt också. För helt uppenbart missade jag någonting där. Här är klippet där det visas hur man gör. Lycka till!



Sista sanningen - Har varit eftersökt av SÄPO

[Skulle det fattas några U:n i det här inlägget så beror det på att mitt tangentbord har bestämt sig för att U inte behöver användas alla gånger. ]


Jag valde litet märkliga sanningar om mig själv i den där utmaningen med sju sanningar. Jag tänkte att jag nu i sju dagars tid ska kommentera varje sanning med ett inlägg och förklara mig. Nu har vi alltså kommit till den sjunde och sista sanningen i den här serien. Jag måste säga att det faktiskt har varit ganska roligt att skriva efter givna ämnen och kanske är det något jag ska göra igen i framtiden. Den sista sanningen löd:


Har varit eftersökt av SÄPO

Jag var vegan i några år, och som ni vet så kan man ju inte vara vegan utan att vara milintant. Jo, självklart kan man det,  jag var en fredlig vegan som inte ens förstörde min jägarpappas jakt. Jag var ingen kämpe, jag valde bara att leva så djurvänligt som det bara gick. Genom att välja vad jag konsumerade tyckte jag att jag visade var jag stod. Jag var medlem i Djurens Rätt, ett tag var jag till och med aktiv i lokalgruppen för Djurens Rätt, en helt fredlig organisation, men jag deltog aldrig ens i deras demonstrationer och bidrog nog inte med så mycket annat än mina idéer. Om ens det.

Men en vegan är tydligen ett samhällshot och jag vet att svenska säkerhetspolisen har listat en hel del folk enbart för att de är/varit veganer. Men så enkelt var det inte i mitt fall. Nej här hade det kunnat sluta med internationella FBI-agenter som jagade mig. Eller kanske en svensk version av Fox Mulder hack i hälarna. Givetvis tänker man på Mikael Persbrandt i det läget, och tro mig, jag hade sprungit ifrån honom!

Jag är inte som resten av sveriges kvinnliga befolkning. Jag kan inte förstå hur alla tycker att han är så het. Jag känner till och med en lesbisk tjej som sa, och menade på fullt allvar, att hon skulle suga av Persbrandt om hon fick chansen. Jag rynkar på näsan så fort jag föreställer mig honom i en intim situation. Inget ont om honom som skådespelare, jag tycker om honom, skrattar litet åt honom faktiskt medan alla andra tycker att han är så manlig och tuff. Men den där hysterin kring honom begriper jag inte.

Hur som helst. Under den här perioden var jag tillsammans med en kille, som med en del andra tyckte att det hände för lite inom Djurens Rätt. De ville agera. Inte nödvändigtvis med våld, men de ville göra mer än bara dela ut flygblad på stan som är helt menlöst slöseri på papper. Det bodde en chinchilla-farmare här i närheten som de riktade blickarna mot.

De samorndade ett möte, och jag blev tillfrågad att vara med. Jag var litet osäker till hela tilltaget, men eftersom mötet var hos min pojkvän och jag praktiskt taget bodde hos honom, beslöt jag mig för att vara med på mötet iallafall och efter det se om jag skulle vara med över huvud taget.

Av någon anledning blev jag utsedd till sekreterare under mötet. Jag minns bara brottstycken av vad de planerade, och det verkade inte särskilt olagligt men jag visste redan då att det kunde gå lite hur som helst med att följa planeringen och bestämde mig för att inte vara med den här gruppen. Inte därför att jag skulle vara emot våldsamma protester om de skulle bli det, utan för att det bara kändes som att det var dömt att misslyckas, hela grejen.

En dag när jag inte var hos killen fick han besök. Av SÄPO! Och de ser på killen och frågar "Känner du någon som kallas för Nanna?" Och Nanna, det är förstås jag det. Jag känner inte till detaljerna av deras samtal sedan. Men jag kan säga att jag var livrädd för att prata i telefon, visa mig ute, eller någonting alls. Jag ville inte finnas alls längre. Av rädsla för att de plötsligt skulle ha hört mig skämta om något olämpligt och tagit det som allvar, haffat mig och torterat mig i någon mörk källare eller nåt ;-) Jag blev helt enkelt paranoid, trots att jag egentligen inte hade någonting att vara rädd för.

Hehe, så är det minsann. Det förunderliga är ju att de letade efter mig, som inte var aktiv i gruppen medan de andra helt öppet var delaktiga i det hela. Och att de kände till mitt smeknamn men inte mitt fullständiga namn, visste vem min pojkvän var men visste inte var jag bodde... ja det är väl märkligt?

Det var sista sanningen det. Nu vet ni kanske en hel del mer om mig efter de här sju dagarna. Candoris fortsätter givetvis att uppdateras som vanligt trots att de här utmanings-rubrikerna nu är slut.

// J


Tjejsnack

"Syster mensen,
Syster mensen,
var är du?
Var är du?
Har du ingen klocka?
Har du ingen klocka?
Pling, pling, plong.
Pling, pling, plong."


Det är hemskt frustrerande att känna sig så mensig och aldrig ha mens! Jag kan ju inte skylla på mensen för mitt humör som alla andra kvinnor får göra. Så jag har börjat skylla på puberteten haha.

Men att gå runt i månader och varje dag undra om den kanske kommer idag. Alltid behöva vara förberedd... Det är en frustration jag helst skulle slippa. Alltid komma ihåg att ha med sig bindor i tid och otid vart man än går bara utifall att. Samtidigt som det är ett så sällan använt föremål att det lätt faller helt bort i glömska.

Jobbigt.

Men blöder gör jag. Ur näsan och ibland ur örat. Ända sedan jag kom hem igen har det hänt minst en gång om dagen. Inte helt kul.


Jag vaknade av att jag var hungrig idag. Att bli väckt av hunger gör mig litet småskeptisk för hela dagen. Jag som vanligtvis inte ens känner någon hunger och förstår inte skillnaden mellan mättnad och hunger. Hur kan jag plötsligt vara så hungrig att jag väcks av det?

Men så fort jag öppnar kylskåpet eller skafferiet får jag total avsmak för allt som kan stoppas i munnen. Jag klarar inte av att äta så att magen slipper vara hungrig. Nu har jag hur som helst gjort i ordning en smörgås som ligger här bredvid mig på bordet och väntar på att bli uppäten. Den hinner nog bli torr och tråkig innan jag lyckas...

Bara för att jag är så oerhört dålig på att lägga upp bilder här ska jag visa er min fina smörgås. För det är förstås precis såna saker ni vill se när ni kommer in på Candoris, visst? Bilder på opimpade smörgåsar och sand i bajspåsar...





Men ser ni hur den bara väntar på att bli uppäten? Den kommer bli ledsen om jag inte får i mig den... [Vad är det för fel på mig!? Inte det att jag inte kan äta, utan .. jag är ju bara för konstig. Visar bilder på smörgåsar och pratar om hur ledsna de är. Och exemplen på mina konstigheter den senaste tiden tar inte slut där.]



Den här dagen är oerhört seg. Jag kommer sitta här i ytterligare många timmar innan jag kommer igång. Om jag ens gör det alls idag. Jag kanske går och lägger mig igen istället.

Men förväxla inte mitt gnäll med nedstämdhet! Oh, jag är faktiskt på riktigt gott myshumör!

Sjätte sanningen - Har aldrig varit på begravning

Vilken tur att jag inte lyckades somna, jag hade ju glömt att skriva dagens utmaningsrubrik!

Jag valde litet märkliga sanningar om mig själv i den där utmaningen med sju sanningar. Jag tänkte att jag nu i sju dagars tid ska kommentera varje sanning med ett inlägg och förklara mig. Sjätte sanningen löd:


Har aldrig varit på begravning

Det är litet märkligt att jag aldrig har varit med på någon begravning eftersom jag känner (eller har känt? Hur säger man?) ganska många som har dött. Konstigt nog är det bara en enda person som har dött i ålderns höst. De flesta andra har dött till följd av en olycka av något slag (så gott som alla självförvållade). Sedan är det tre, som jag faktiskt inte kan klassa som någon olycka då de tagit livet av sig själva och det är ju ingen olyckshändelse att det sker.

Ja, redan nu har jag nämnt såpass många att de döda kan räknas på en full hand, men de är fler än så. Och ändå har jag aldrig varit på en begravning. Hur kommer det sig?

Det är inte så att jag på något vis bojkottar begravningar, som om de vore någonting som man inte borde bry sig om. Jag har dessutom en ganska vacker syn på döden. Om det är en religiös, filosofisk eller biologisk syn jag har, kan jag inte riktigt bestämma, men jag tänker döden mig till en ganska stor del som fysisk, till skillnad från de flesta som tänker på själen.

Kroppen blir åter ett med jorden. Den är för övrigt enligt mig ett med jorden hela tiden, även under livets gång, men det är en parantes i ämnet. Allt vi har omkring oss har en gång i tiden med största sannolikhet varit delar av någon eller några andra. På så vis är vi alla komna ur samma jord och är delar av varandra.

Jag skulle kunna skriva en hel bok i ämnet, men nu ska jag hålla mig inom ramarna för ett blogginlägg, som ju skulle handla om begravningar och inte döden, men jag ville ändå visa att jag har en enligt mig ganska fin bild av döden hur som helst (jag är medveten om att andra tycker att den bilden snarare är hemsk, känslokall och själlös men det är väl den bilden det blir när jag försöker förklara min bild i så korta drag..)

Trots att jag inte är rädd för döden och finner tröst i hur jag ser på den, är jag livrädd för begravningar. Det är inte enbart den döde som skrämmer mig, inte är det heller min egen sorg som skrämmer, utan det är alla andra. Jag sugs för lätt in i andras känslor. Jag skulle må fruktansvärt dåligt av att vara så nära så många intensivt sörjande människor på en och samma gång, på en "tillställning" där man dessutom måste uppföra sig någorlunda normalt. Där finns inte plats för attacker av annat än sorg efter den avlidne.

Detta är förstås ett problem. För givetvis vill jag gå på mina nära och käras begravningar. Jag vill kunna ta farväl av dem, minnas dem tillsammans med andra som delar min kärlek och sorg, och jag känner mig skamsen för att jag hoppat över de begravningar jag borde ha varit med på hittills. Därför funderar jag ibland på om jag kanske borde lära mig genom att gå på någon för mig okänds begravning. Sitta tyst längst bak så att jag kan smyga ut obemärkt om det skulle bli för outhärdligt. Men det om något känns ju skumt, att öva sig själv på att gå på begravning!

Kan man verkligen göra så? Är det ens etiskt rätt att utnyttja någon avliden och dess stackars anhöriga till att öva sig inför någonting som alla nog är litet rädda för? Och när och hur skulle det gå till? Ska jag bara stå och lurpassa runt hörnet till kyrkan, eller ska jag noggrannt välja ut vems begravning jag skulle gå på?

Jag är inte alltid riktigt normal, jag är medveten om det.


Nu ska jag tända ljus för de mina som gått vidare, skänka dem några tankar och sedan är det väl hög tid för mig att göra ett nytt försök till att sova.


Upplivning

Nu börjar det hända lite saker på min hemsida igen. Jag har redan uppdaterat den tre gånger idag. Den kommer givetvis inte uppdateras så ofta kontinuerligt fortsättningsvis, men det stället kommer också att livas upp lite mer än vad som varit den senaste tiden.

Jag ville bara uppmärksamma er om det, ni som brukat följa nanna-maria.com tidigare innan candoris snodde all min uppmärksamhet hehe...



Med hela världen framför sig




Idag är jag trött. Det blev varken kvalitativ eller kvantitativ sömn inatt, men jag är fortfarande på gott humör. Har läst en av mina kusiners blogg idag, på finska så det är nog inget intressant för de flesta av mina läsare att läsa, men här länkar jag dit ändå: maniskan.

Hon är en ung kvinna med en enorm drivkraft med hela världen framför sina fötter. Hon är alltid på väg någonstans, alltid något stort på gång. Senast jag hörde från henne var hon återigen i Tyskland och jobbade på julmarknad, och nu är hon plötsligt i Buenos Aires och studerar vilket inte alls förvånar mig även om jag inte hade någon aning om det. För sådan är hon, överallt är hon, allting intresserar, hon nästlar in sig i kulturlivet var hon än befinner sig och suger verkligen till sig allt intressant som kan tänkas finnas att hitta.

Och här sitter jag. Jag har aldrig ens rört vid ett flygplan. Jag har aldrig varit utanför landets gränser utan någon slags övervakare, som föräldrar eller klassföreståndare eller så. Och det är väl inte bara det att man måste resa för att uppleva saker och ting. Men man känner sig rätt misslyckad ändå när man börjar jämföra tempot i sitt eget liv med personers som t.ex. min kusins.

Här, i mitt liv, är det en stor händelse om jag blir hämtad i mammas bil för att åka ut till en av de litet större matvaruaffärerna och handla. Det kan liksom vara det största på en hel vecka. Jag beter mig som en 80-åring. Nu blev jag nedstämd.

Tankeflöden från den ena sidan till den andra

Inatt är det någonting utifrån som får mig att vrida mig i någon slags självdestruktiv ångest, för enligt humörmätaren mår jag faktiskt riktigt bra. Kanske är det känslan av att vara bevakad, den alltför intensiva närheten i det fysiska till andra människor,  som får mig att sjunka in i gamla tankemönster med en saknad efter plågor som om det var vägen till rening. Det hjälper inte att veta att det inte alls har den ångestförgörande effekt som man strävar efter för längtan finns där ändå, som en böld av sjukdom som inte går att skära bort.

Jag inser att det låter som att jag egentligen inte alls mår bra. Men kanske är det bara så att vanan gör det enklare för mig att beskriva den sidan med en känsla som olyckligt nog fattas på den andra. Det är ju relativt nytt för mig, det här att vistas här på andra sidan, den ljusa sidan, så medvetet. Det har ju bara gått några år sedan jag hittade vägen hit. Jag lär mig att bejaka denna sida lika intensivt som den där andra, den som hemsöker mig inatt och många andra nätter och dagar.

Ibland slukas jag till och med in i det. Det har ni också fått erfara. Men den för evigt älskade visade mig vägen hit och jag ska aldrig att glömma hur jag kan hitta tillbaka..

... Så mycket vi gav varandra! Vi gav varandra livet, och här sitter jag litet förvirrad och undrar varför vi har låtit varandra försvinna ur våra liv när vi gav varandra det största. Men allting har sin gång och ibland måste man släppa taget om det kära för att komma dit man är ämnad att hamna. Det går att älska bortom gränser även om man måste tvinga sig själv att hålla sig utanför precis allt som har med den älskade att göra - även om det innebär total ovetskap om hans eller hennes fortsatta liv. För ibland är det enda vägen att gå för att någonsin kunna älska och älskas av andra helt och fullt igen.

Jag kan bara hoppas att även jag ännu efter dessa år, som börjar bli många, är lika varmt hågkommen, och att någon annan har tagit min plats och ser det jag då var ensam om att se.

Ibland svider det att jag tvingade mig själv till det valet som jag tog för vår bådas bästa. Men det var rätt beslut att ta och jag ångrar det inte, för då hade jag aldrig kunnat engagera mig i efterkommande relationer på samma sätt som jag nu kan (och gör) med en kärlek som är större än vad som får plats i det mänskliga förståndet.

Är det så att mitt undermedvetna i och med detta försöker säga att genom att släppa det allra käraste för att det var det rätta, belönades jag till slut med någonting som kanske är ännu större? Kanske. Kanske är det så livet fungerar. Det får framtiden utvisa.

RSS 2.0