Svar på Arbetsprinciper i industrin

När jag igår pratade med min mor kom vi in på arbetssituationen här i Trollhättan. Saab står still och alla småföretag blir lidande av det. Min pappa hade ett företag som var äldre än jag själv var, men det gick i konkurs i vintras på grund av saab. Hans företag jobbade ju inte enbart för saab, men till stora delar ändå, och de andra företag som gjorde beställningar hos honom var väl även de påverkade av saab, så saabs fall blev även pappas företags fall.

För ett tag sedan skrev Theresia om sin mans arbetssituation och irriterades över att de måste vara på arbetet trots att de inte har något att göra. Slösa bort hela arbetsdagar på att inte göra någonting alls och menade att företaget ju gick med förlust, även arbetarna som ju istället för att kunna göra någon nytta hemma sitter sysslolösa i fabriken och ökar företagets kostnader i form av elförbrukning, kaffe m.m.

Detta pratade även min mamma om. Hon jobbar för ett företag som är i direkt anslutning till saab, så de har inga andra arbetsgivare än dem. De har haft otroliga nedskärningar i personalen men ändå fortsätter det att falla. De har nog aldrig haft så få anställda som de har nu. Och de få som är kvar har förstås ingenting alls att göra. Nej, mamma berättade att folk har börjat ta med sig film till jobbet och sitter i fikarummet och ser på film på arbetstid! Hon orkar själv dock inte riktigt se på så mycket film så hon försöker läsa böcker och hitta på någon form av sysselsättning på egen hand.

Men likt förbaskat måste de hålla sig innanför fabriksväggarna. De får inte ens gå ut i friska luften utan att stämpla ut och då förlora den redan grovt avskalade lönen. Hon förklarade att det förstås handlar om att företaget på sikt ska vinna på att folk tar ledigt från jobbet, för ingen orkar ju sitta där till ingen nytta hur länge som helst. Så alla ledigheter och semestrar tas ut nu och företaget slipper alltså den utgiften senare.

Och så kommer det att vara tills varenda anställd har tagit ut sin ledighet. Inte förrän då, när det inte längre finns några mer pengar att suga ut ur de anställda, kommer de att få gå hem om det fortfarande inte finns något att göra under arbetstid.

Pengar är det enda som betyder något i det här samhället och människor betyder absolut inte något mer, och antagligen mycket mindre, än de pengar de tjänar åt företagen.

Här kan du läsa om Theresias tankar kring ämnet.

Lämna kommentar, åsikter eller bara en hälsning, det uppskattas!
Postat av: Theresia L. Marissa

Som sagt. Det är SJUKT

2009-03-28 @ 20:10:08
URL: http://theresia-marissa.se

Kommentera gärna inlägget, ge din åsikt eller bara skriv en hälsning!
Vill du skriva ett privat meddelande som inte publiceras i bloggen kan du använda det här formuläret och skicka som vanligt, be mig bara att inte publicera din kommentar så låter jag bli.

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress, om du vill: (publiceras ej)

Url till din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar:

Trackback
RSS 2.0