Tredje sanningen - Har bott i samma kommun i hela mitt liv

Jag valde litet märkliga sanningar om mig själv i den där utmaningen med sju sanningar. Jag tänkte att jag nu i sju dagars tid ska kommentera varje sanning med ett inlägg och förklara mig. Tredje sanningen löd:



Har bott i samma kommun i hela mitt liv

I en på gränsen till förfallen stad i Västra Götalands län bor lilla jag, närmast ghettotorget där alla faror lurar trots att jag aldrig ens sett skymten av dem bortsett från några gamla sprängda bilar i vinterkylan och två nerbrända garage, polisbilar som kör på cykelvägarna, skumma typer som letar efter saker i buskarna, samt en polishelikopter som dånar ovanför höghustaken för jämnan. I en industristad som styrs av några få stora nedåtfallande industribolag vars undersåtar, de små industrierna, blir både mindre och färre och hotas av konkurs.


Vårt lilla samhälle med strax över femtitusen personer är inget sammansvetsat samhälle. Grupperingar som inte går att bryta strider mot varandra. Här bor en stor andel invandrare, många av dem motståndare till varandra, albaner, bosnier, libaneser, irakier, finnar, thailändare, indier och många andra. Sen finns det förstås svenskar, varav kvinnorna är flator och männen rasister. Ingen kommer överens med någon trots att det finns en minoritet av oss som försöker släta ut gränserna och leva utan fördomar.


Tillhör man inte någon av de nämnda grupperna behöver man inte oroa sig för att inte få någon annan stämpel i pannan; här finns barnsliga hårdrockare, fisförnäma poppare, vidriga raggare, svartmålade gothare, synnerligen lata djurrättsaktivister och veganer, uppskrämda emo-kids, överalkoholiserade punkare som i sin förvirring sträcker sina högra händer mot skyn och vrålar "Sieg Heil!" för fulla halsar (det är förstås ironiskt menat men vad är vitsen? Många gånger har jag undrat om de verkligen är ironiska eller kanske bara för fega för att stå för sina egentliga åsikter). Alkisar och uteliggare är bosatta i busskurar och offentliga toaletter eller tunneln vid tågstationen. Ungdomar som ser helt oskyldiga och normala ut är vana narkomaner. Ja, droger är ett helt normalt begrepp och ingen reagerar längre förvånat över att höra att gamla vänner dött av överdos. (Jag känner till flera stycken.)


Men något gemensamt har alla ungdomar i staden: Depressionen. Ibland visas den ända ut på kroppen så att man ser såren och ärren, ibland uttrycker den sig genom pinnsmala kroppar där benstommen tränger ut genom den lösa döda huden, ibland genom buckliga runda kroppar fulla av celluliter och dubbelhakor, och ibland syns den inte alls om man inte är uppmärksam, för många har utvecklat en fasad av lycka som de håller fast vid så till den grad att de aldrig ens vågar fälla en endaste tår, inte ens i ensamhet, för så gärna vill de vara perfekta och ideala som samhället önskar att de var, att de vägrar erkänna sin inre stress, press och depression, och det är just den maniska glädjen som avslöjar även deras inre depressioner, och nästan ingen är lycklig rakt igenom själen.



Och visst har den äldre befolkningen, trots sina om än mindre extrema, men dock mer särskiljda grupperingar (ju högre ålder som ses över, desto större är skillnaderna mellan grupperna som oftast grundar sig på etnicitet) också någonting gemensamt: Depressionen. Den syns oftast i påsarna under människornas ögon, de hänger nästan ända ner till hakan. De försöker påverka sina barn till att göra bättre val än de själva gjort så de inte ska hamna i slitsamma fabriker eller bli plågsamt arbetslösa och sysslolösa som de själva, men samtidigt vill de behålla sina barn kvar i staden och de vet nog själva med sig att det drar en i fördärvet att stanna kvar, men å andra sidan, det finns inte många andra platser som är bättre heller.


Få som är över fyrtio vågar se den verkliga sanningen om vad som sker i staden, särskilt om de är föräldrar. De gräver sig ner i sina inre besvär samtidigt som allt elände självklart orsakas av alla andra ute i samhället, för inte kan väl deras ungar bete sig som vandaler! Förnekelsen "...men det händer ju aldrig mig" är djupt inrotad i deras system, men någonstans finns nog ändå medvetandet om att staden inte är en solskensstad, för annars skulle de väl våga vistas utanför hemmen?



Här är, som på alla ställen, de rika och fattiga ganska märkbart uppdelade, men än mer uppdelade är vi efter etnicitet. De sydöstra delarna av staden betraktas oftast som slummen, tre ghetton har vi här och alla ligger de på samma sida av staden. Här är det inte många svenskar som bor. Dessutom är dessa ghetton indelade i mindre områden där majoriteten innevånare har samma modersmål - allt för gruppbildningens bästa.

Mitt i allt detta finns jag, ett mellanting. Visst hör alla människor till flera grupper samtidigt, jag menar helt enkelt att jag är ett mellanting. Jag är inte invandrare, men jag är inte svensk. Jag är andragenerationsfinne och finsk medborgare men har i hela mitt liv bott i Sverige. Nuförtiden är vi finländare inte längre invandrare i svenska ögon, för vi är så lika dem själva, trots att det faktiskt inte var länge sedan det var väldigt stor skillnad mellan svensk och finsk, men det var på den tiden då det inte fanns så många andra att se ner på. Nu har ju alla "nya" kommit, och de skiljer sig mer markant från svenskarna så vi finnar får vara ifred.


Jag är kvinna och som jag tidigare skrev är kvinnorna flator och männen rasister. Jag är inte flata men det gör mig inget om du vill kalla mig det, jag är även där ett mellanting; bisexuell. Ofta undrar jag om jag egentligen är heterosexuell, mest för att det är så inrotat att det är konstigt med homosexualitet. Ofta undrar jag om jag egentligen homosexuell, för jag tycker trots allt att kvinnor är mer tilldragande. Och när jag börjar tänka efter riktigt ordentligt tror jag mig vara asexuell. Men det stämmer heller inte riktigt, alltså kallar jag mig bisexuell.

Jag har bott i villaområdet i nordväst under hela min barndom, inte bland de allra rikaste och vackraste husen, men definitivt inte i slummen. Men jag har ändå blivit uppvuxen delvis i just den stadsdel jag bor i nu. Här gick jag hela grundskolan för här har de finsk undervisning. Och här brukade jag leka med kompisar för de flesta bodde här, jag är ju finsk trots allt och staden är som sagt mestadels etniskt uppdelbart.


Trots att finska är mitt modersmål, och trots att jag idag kan bättre svenska än finska, känner jag mig språklös. Tänk att det går att leva så isolerat i ett land att man inte kan landets språk efter nio år. För det var som åtta-nioåring jag började lära mig svenska i skolan. Det var inte lätt. Tänk dig själv hur det skulle kännas att helt plötsligt tvingas börja läsa ryska. Svenska var ryska för mig. Jag hade inte lärt mig alfabetet än och min svensklärare kunde inte ett ord finska. Där satt vi, jag och tre killar, och skakade på huvudet. Det är sant, vi kunde knappt ett ord på svenska.

Jag hade levt så finskt som det gått, det hade mina föräldrar försäkrat sig om. Finskt daghem, finsk skola, finska böcker, finska vänner, finska barnprogram, så varför i all världen skulle jag behöva lära mig svenska? Det är ett under att min lärare lyckades någorlunda, så att jag kunde vara med resten av klassen på deras svensklektioner. De var dock mycket värre. Den/det, en/ett, han/hon alla småord, böjelser och stavelser gjorde mig förbannad, jag hatade det svenska språket. Men jag lärde mig det och efter många års hård träning var jag lika säker på svenskan som mitt modersmål.

Ett tag var jag stolt över att vara tvåspråkig, men ju äldre jag blir, desto fler brister hittar jag. Jag kan inte alla uttryck som vuxna svenskar använder i vardagen. Visst kan jag lära mig dem i efterhand, men dom kommer aldrig att kännas naturliga för mig att använda. Och ju äldre jag blir, desto mer märker jag hur dålig jag är på finska. Jag är visserligen bättre på det än många andra andragenerationsfinnar men jag skulle inte klara mig utan att sticka ut ordentligt i Finland. Längre samtal blir hackiga och inte alls flytande. Jag kan alltså inte något språk flytande vilket gör mig språklös och inte alls tvåspråkig.


Jag talar två språk, men är språklös. Jag har två hemländer men jag känner mig aldrig hemma i något av dem. Jag är ett identitetslöst och språklöst mellanting som inte hör hemma någonstans. Hela jag är ett evigt identitetssökande virrvarr som lätt påverkas av andras starka personligheter och försöker omedvetet bli som dem i tron om att det ska hjälpa mig att hitta min verkliga identitet, och det är väl därför jag passar in överallt, under nästan alla kategorier, för jag anpassar mig efter dem. Jag är ett östersjöbarn som flyter bort och förirrar sig bland vågorna så fort det blåser till litegrann.


Imorgon berättar jag om de över hundra nakna rumporna!


Lämna kommentar, åsikter eller bara en hälsning, det uppskattas!
Postat av: Theresia L. Marissa

Nu är du väl ändå lite väl hård...! Förfallen stad? Tycker du det, om SVERIGES BÄSTA STAD...? Som har i princip allt man kan önska sig av en stad. (Förutom det nuvarande läget i industrin osv.)



Och finns det verkligen människor som är lyckliga rakt igenom hela själen i någon stad över huvudtaget?



Här kommer förresten en länk till dig:

http://www.somnhjalpen.info/apoteket/intro.aspx

Du behöver den så att du kan tänka lite klarare.

;-)

2009-02-26 @ 13:16:56
URL: http://theresia-marissa.se
Postat av: Anonym

roligt, men tidensmärken beror inte alls på stadsstorlek, samma polishelikopter och grupperingar överallt, tom i den huvudstad där jag bor. Samma perfektionister deras viltigaste ändamål är framgång till varje pris.



det finns ngt jag ofta undrar, varför denna depression egentligen, eller bättre, vad ska hända/förändras i livet för att bli kvitt depressionen?

2009-02-28 @ 13:37:27

Kommentera gärna inlägget, ge din åsikt eller bara skriv en hälsning!
Vill du skriva ett privat meddelande som inte publiceras i bloggen kan du använda det här formuläret och skicka som vanligt, be mig bara att inte publicera din kommentar så låter jag bli.

Namn:
Kom ihåg mig?

Din e-postadress, om du vill: (publiceras ej)

Url till din blogg/hemsida:

Skriv din kommentar:

Trackback
RSS 2.0